10 mulige fordeler ved å koke kjøttkraft

5/5 (12)

Artiklene på ullevalkiropraktor.no er skrevet av kiropraktorer med lang erfaring med rygg, nakke og andre muskel- og skjelettplager.

Alle artikler blir gjennomgått av en av våre redaktører med medisinsk bakgrunn (kiropraktor). Ved behov konferer vi med vårt medisinske fagpanel.

Vi  er nøye på å bruke kildehenvisning i artiklene, men vårt fokus er å skrive lettfattelige artikler for folk flest.

Vi ønsker at våre artikler skal være så nøyaktig som mulig. Oppdager du feil eller mangler, setter vi stor pris på om du gir beskjed om dette.

LES MER: Kvalitetssikring av vårt medisinske fagpanel

     kjøttkraft i bolle

Har du hørt om kjøttkraft? Flytende gull som trender i media og er på alles lepper om dagen? Kraft er ikke noe nytt, men en eldgammel mattradisjon som har blitt vekket til live. Selv er jeg stor tilhenger av hjemmelaget kjøttkraft og har kjent effektene på kroppen!

Det hevdes at kjøttkraft kokt på ben og skrog kan glatte ut rynker, gjøre oss friske og få oss ned i vekt. Selv om kraft har blitt kokt i flere tusen år er det lite studier på effekten av kraft på menneskers helse. Det finnes likevel en rekke studier som viser hvordan næringsstoffer isolert kan påvirke inflammasjon, hudstruktur og smerter. Siden det er synergieffekten av matvarer i kostholdet som gir det største utslaget på helsen (1), bør vi fokusere på hele matvarer som nettopp kraft for å få i oss et bredt spekter av næring.

1. Kraft kan redusere rynker og cellulitter

 kjøttkraft gir penere hud

Stadig flere bytter ut rynkekremen med hjemmekokt kraft. Om kraft kan gjøre deg rynkefri kan diskuteres, men at det kan styrke huden kan det være noe i. Kraft er nemlig en kilde til kollagen, det viktigste proteinet i bindevev hos dyr og mennesker. Tilskudd av kollagen har vist å kunne redusere tegn på aldring (2), og da kraft er en kilde til kollagen kan inntak over tid muligens gi samme effekt. Det ser dessuten ut til at kollagenet i kraft kan redusere cellulitter (3).

2. Kan dempe betennelse

hjemmelaget kraft i skål med grønnsaker

Glysin har vist seg å ha betennelsedempende effekt ved å virke som en antiinflammatorisk signalmolekyl. Aminosyren kan også dempe aktiviteten av såkalte cytokiner, molekyler som dannes under betennelsesprosessen. Glysin kan også hemme programmert celledød, og dermed muligens påvirke autoimmune sykdommer (4).

Gratis ebok: Last ned ebok med betennelsesdempende mat og få med masse oppskrifter og matplan

3. Kan hjelpe deg ned i vekt

Hjemmelaget kjøttkraft i glass

Kraft inneholder lite kalorier, men virker likevel mettende. En av grunnene til dette er at vi fyller magen med varm væske, men studier viser også at gelatin er mettende i seg selv (5, 6). Gelatin er kokt kollagen, et protein som nevnt over er vidt distribuert i bindevevet til mennesker og dyr. Når vi koker ben, ledd og brusk fra dyr trekkes proteinene fra vevet ut i vannet.

4. Styrker immunforsvaret

kjøtt og grønnsaker med hjemmelaget kjøttkraft

Kraft er rikt på aminosyren glysin. Dette er den enkleste aminosyren og kan derfor enkelt brukes som byggekloss for aminosyrer som kroppen trenger. Glysin fungerer som en antioksidant og deltar i gluthation, en av de viktigste antioksidantene i kroppen. Glysin styrker dermed kroppens egne antioksidantforsvar (7). Antioksidanter nøytraliserer frie radikaler som dannes i kroppen og kan dermed motvirke sykdom.

5. Kan bedre søvnkvalitet

å drikke kraft kan bedre søvn

Mange opplever å sove bedre når de begynner å innta kjøttkraft. Inntak av glysin om kvelden har vist å kunne gi bedre søvn, mindre utmattelse og bedre kognitiv funksjon (8, 9, 10). Hva med å bytte ut kaffekoppen på ettermiddagen med en kopp kraft, eller ha kraft i middagen din for å sove bedre?

6. Reduserer leddsmerter

hjemmelaget kjøttkraft i en gryte

Flere studier har vist at næringsstoffer i kraft kan bedre leddsmerter, særlig hos pasienter som lider av artritt (11, 12). Tilskudd av kollagen fra kylling viste seg å redusere smerter hos artrosepasienter med inntil 60% (13). Noe av effekten tilskrives glykosaminoglykaner (GAG's), en spesiell type karbohydrat som finnes i bein og bindevev. En av disse, hyaluronsyre, har vist å kunne redusere leddsmerter hos artrosepasienter (14). Kondroitin er et annet glykosaminoglykan som har vist å gi effekt (15). Den mest kjente glykosaminoglykanet, glukosamin, brukes allerede som behandling av artritt. En studie fant likevel at tilskudd av helt kollagen fungerte bedre enn isolerte tilskudd av glukosamin og kondroitin (16), noe som støtter teorien om at hele matkilder er mer effektive enn kosttilskudd.

7. Kan gi deg bedre fordøyelse

kjøttkraft i tomatsuppe

Kraft inneholder glutamin, en aminosyre som tas opp av cellene i fordøyelseskanalen for å brukes som energi. Glutamin brukes mye som tilskudd for å hele såkalt lekk tarm, men det er både billigere og mer smaksfullt å få denne aminosyren fra kraft. Aminosyren glysin er en viktig bestanddel av galle, som er viktig for fordøyelsen av fett og for å opprettholde sunne kolesterolverdier. Gelatin binder til seg væske og kan dermed gjøre det lettere for mat å passere gjennom tarmen.

8. Kan styrke skjelettet

kjøttkraft på et bord

Kraft bidrar med viktige mineraler som kalsium, magnesium, kalium og fosfat. I tillegg til å være essensielle for hundrevis av funksjoner i kroppen er mineraler viktige for å behave hardheten av knoklene våre. Det er vanskelig å estimere hvor mye mineraler en porsjon kraft inneholder, da det vil variere ut i fra hvilke ben som brukes, hva dyret har spist og hvor lenge kraften koker. For å trekke mer av mineralene ut av knoklene kan du tilsette et par ss eplecidereddik i vannet.

9. Kraft er miljøvennlig

kuer på fjellbeite

Mennesker er skapt for å være altetende, vi er såkalte fleksitarianere av natur. Dessverre har vi i dag alt for lett for å forsyne oss av kun et fåtall av ressursene dyrene våre bidrar med. Å lage mat fra nese til hale kan kanskje være løsningen på å få ned kjøttbruken og utslippene som skader miljøet. Da kan vi få i oss næringen fra dyrene, uten å skade miljøet. Å utnytte hele dyret er den eneste humane måten å spise kjøtt, og å koke kjøttkraft er en fantastisk måte å utnytte denne ressusen til det fulle.

10. Kjøttkraft smaker fantastisk

kjøttkraft på et klede

Mat er ikke bare næringsstoffer, det skal jo også smake godt! Enhver kokk med respekt for seg selv vet hvordan han skal bruke kjøttkraft i matlagingen. Kraft kokes på benrester og sånn sett en billig måte å øke smaken i maten, samtidig som du bedrer helsen. Kok supper, ris, gryter, quinoa og sauser på kraft. I tillegg kan du tilsette litt salt og drikke den som en varmende styrkedrikk.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en ærlig stjernevurdering

Feltet er påkrevd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

17 kommentarer på "10 mulige fordeler ved å koke kjøttkraft"

  1. Hei Trude

   Det vet jeg ikke. Personlig bruker jeg kraft i matlaging fordi det smaker skikkelig godt.

   Med vennlig hilsen

   kim

 1. hei. er økologisk gelatin det samme som kollagen (og kraft)?
  Jeg har kjøpt dette produktet en stund, i den tro at dette produktet har samme virkning. jeg har det oppi varm drikke slik at det blir helt oppløst. det smaker ingen ting heller.

  håper på utfyllende og godt svar 🙂 sikkert flere som er interessert i å vite om dette produktet finnes i pulverform.

  1. Hei Maja,

   Gelatin og kollagen inneholder de samme aminosyrene (byggesteiner) som du finner i kraft, men det er ikke helt det samme.
   I kraft finner du i tillegg en rekke mineraler og det smaker dessuten kjempegodt! 🙂

   Kollagen er brutt ned til enda mindre "biter" enn gelatin og løser seg dermed helt opp i kald drikke også. Hverken gelatin eller kollagen er fullverdig proteinkilde. Det vil si at du ikke får alle aminosyrene du trenger fra disse. Men så lenge du spiser sunt og variert og får i deg proteiner fra andre kilder, kan du trygt kose deg med både gelatin, kollagen og kraft.

   Hilsen Therese

 2. Hei.Å koke kraft er enkelt å få til og det har jeg begynt med nå.Men jeg lurer på bruk og mengde.Hvor mye skal en ha oppi saus osv.?Når det drikkes som buljong,er det rent eller blandet med vann?Går det ann å få i seg for mye?
  Hilsen Elisabeth

  1. Hei Elisabeth,
   Du trenger ikke å bekymre deg for å få i deg for mye kraft. Bruk det som ønsket i sauser og oppskrifter osv. Hvis du drikker det som buljong er det litt avhengig av smak og behag om du ønsker å tynne den ut først eller ikke. (og om du har redusert ned kraften mye) Det er forresten kjempegodt å piske inn en eggeplomme i kraften.

 3. Takk! Veldig fin oversikt og lett forklart. Kan jeg sende den videre til mine klienter?
  mvh Inger Tårland Olsen

 4. Hei Helene Ragnhild Andersen!
  Jeg vil bare takke deg at det bringes igjen på banen, mat som gir viktige byggeklosser og styrker kroppen. Da jeg var liten, var hønsesuppe betraktet som noe som kan nesten vekke de døde. Mange ganger ble barna oppmuntret om å ta "en skje til". Og deres mødre og bestemødre ble nesten hoppende glad, når en tallerken med suppe ble spist opp. Da skulle man bli både stor og sterk eller frisk som en fisk. Da skjønner man tidlig i livet, hvor viktig dette var. Kraften var oppbevart i fryseskapet i små porsjoner og var vanlig ingrediens i nesten all kokt mat.
  Nå får vi bare håpe på at på vanlige butikker blir det stort utvalg av det som trengs for å koke skikkelig god kraft av. Slik som det er nå, er det rett og slett håpløst. Tilgjengelighet og prisen er alfa og omega. Det er dessverre ikke nok bare å opplyse folk om det.

  Lykke til videre med det flotte arbeidet ditt! 🙂

  Hjertelig hilsen Merima Sehic

 5. Har kokt mye kraft på bein fra elg, men også fra storfe. Frosset ned i melkekartonger og brukt til supper og sauser hele året. Det er stor forskjell på denne buljongen, som er kokt med "Bouquet garnie", dvs timian(kvist), laurbærblad, purre (det grønne, godt skylt), pepper og grovt sjøsalt.
  Beina legges i kalt vann, saltet has i og kraften kokes langsomt opp. Skummes etter etpar min., og suppekvasten haes i. Hvitløk, pepper, ingefær-rot og vanlig løk etter egen smak og fantasi.